Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Факелно шествие на учители

Факелно шествие на учители очерта пътя от Славейковото училище в Търговище до съвременно училище

Факли осветиха тази вечер улиците на Търговище. Пламъчетата, носени от учителите от Първо СУ „Свети Седмочисленици”, очертаха пътя от старото Славейково училище, където започва модерното образование в града през 1863 г. – сега част от музейния комплекс,  до сградата, където в наши дни обучението се води по най-съвременен и иновативен начин, съобщиха от ръководството на учебното заведение.

Факелното шествие постави началото на поредица от събития, с които училището отбелязва 160 години от основаването си. Карето от учители, пренасящи огъня на познанието и приемствеността, предизвика възторг сред търговищенци. В редиците спонтанно се включиха ученици и граждани, желаещи да изразят съпричастието си и стремежът към наука.

Преди да поемат по пътя, учителите разгледаха експозиция в музея, посветена на училище „Свети Седмочисленици”. В беседа уредниците от Регионалния исторически музей д-р Тоня Любенова и Николай Ставрев представиха интересни факти, които са открили по време на работата си. Оказва се, че училището е първото в България, за което, още с идеята за изграждането му, е решено да бъде наречено на просветителите Свети Седмочисленици. През годините сградата е използвана за много неща, включително болница и казарма, разказаха специалистите. Първото знаме на училището е осветено през 1940 г. и на церемонията официален гост е лично министър-председателят на България проф. Богдан Филов.

Новата сграда, в парка „Борово око“, е завършена през 1951 г., Строежът ѝ продължава повече от десет години. Отваря врати през януари и, в тежката зима, учениците и учителите пренасят на гръб цялото училищно оборудване.  Неизброими са интересните факти, свързани с училището през дългогодишната му история, а от музея са ги събрали в книга.

Както БТА съобщи, от днес в Регионалния исторически музей започва Седмица на Светите Седмочисленици. По този повод и заради отбелязването на годишнината – 160 години светско образование в Търговище, възпитаници на Първо СУ от шести и осми клас в продължение на две седмици изработваха знамената на училището от миналото.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button