Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Деца от Търговище приготвяха традиционни селски гозби в Руец

Деца от Търговище приготвяха традиционни селски гозби в Руец. Поканата към близо 70-те възпитаници на Образователен център „Усмивки“ с управител Весела Храброва е отправена от кмета на населеното място Ибрям Садулов. Инициативата е подкрепена и от местни жители, и от секретаря на Народно читалище „Искра-1927“ Тодорка Николова.

От ранни зори в селото кипи подготовка за посрещането на децата – цялото семейство на кмета е ангажирано, за да бъдат гостите сити и доволни. Децата на „Усмивки“ се включиха с ентусиазъм в приготвянето на ястията, включени в менюто. Участваха в разточването на традиционни руешки гьозлеми, разбъркваха врящия боб, показаха какви кулинари са и на скарата.

Весела Храброва приема поканата на кмета, защото смята, че съвременните деца трябва да познават пътя на храна – от заготовките до богатата трапеза. „Решихме да е тестено изделие и боб, защото това е традиционната нашенска храна, описваща напълно селския бит. С това ни посрещаха и нашите баби“, каза тя пред своите възпитаници.

За усърдието, любопитството и търпението си децата бяха възнаградени от домакините с десерт – домашно приготвено мляко с ориз. Края на селския обяд поднесе преподавателят по практика и готварско от Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии „Ал. Константинов“ в Търговище Божанка Дамянова, която живее в Руец. Подкрепена от сръчковците на „Усмивки“ тя приготви на място домашни бонбони „Рафаело“. А от тях по-късно децата почерпиха кмета на Търговище Дарин Димитров, секретаря на Общината Христалина Халачева, говорителя на администрацията Станислава Солакова, които се присъединиха към гостуването в Руец.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button