Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Гатанки от страната в национален конкурс

Читалището в търговищкото село Голямо Соколово събира гатанки от страната в национален конкурс

„Що е то?” е озаглавен националният виртуален конкурс за български народни гатанки, организиран от Народно читалище „ Христо Ботев-1910” в село Голямо Соколово. За културната институция в търговищкото село стана традиция да провежда подобни прояви, като след това издава сборник, който остава за поколенията. Така ще бъде и при тази надпревара, каза за БТА секретарят на читалището Алиме Ахмедова.

По думите на Ахмедова основната цел е да се издирят, съхранят и популяризират българските народни гатанки, характерни за всички краища на страната ни. В конкурса могат да се включи всеки, без възрастови ограничения. Остроумни загадки могат да се изпращат от днес на имейл адреса на читалището ncitaliste_sgs@abv.bg, както и на лично съобщение във Фейсбук страницата на институцията. Там ще бъдат публикувани всички получени гатанки.

Минути след като надпреварата беше обявена, на страницата на институцията се появиха и първите остроумни загадки: „Обикаля навсякъде из градове и села, но никога не влиза вътре…., що е то???“, пита Таня Йорданова.

Издирването на гатанки, като част от народното творчество, ще продължи до  до 31 март, посочват организаторите. Резултатите ще бъдат обявени на 5 април.

Всички гатанки, изпратени от страната, ще бъдат събрани в книжка. А класирането в конкурса ще бъде по брой харесвания, каза Алиме Ахмедова. От читалището обещават, че отличените ще получат медал, грамота и сборник с гатанки, а всички останали – грамота за участие.  Организаторите ще отличат с награди и най-млад, и най-възрастен участник.

Както БТА съобщи, през септември миналата година читалището издаде сборника „Български пословици и поговорки“, който се появи след националния конкурс “Българска народна мъдрост”. Преди това в сборници бяха събрани обредни песни и наричания,  а още по-рано – български броенки.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button