Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Информационни табели и пейки по пътя за древния град Мисионис постави Ротари клуб – Търговище

По идея на Ротари клуб – Търговище са изработени и монтирани осем нови информационни табели и толкова дървени пейки по пътя за късноантичния и средновековен град Мисионис край Търговище. Те са поставени по стария византийски път, който днес се ползва за маршрут към туристическата забележителност, съобщи Кольо Колев – член на организацията.

Табелите са цветни, устойчиви на атмосферни влияния, а информацията на тях е изписана на български и английски език. В текст и снимки накратко е разказано за по-важните находки от проведени проучвания през годините, със съответната историческа справка.

С новите информационни табели посетителите ще могат да научат на място за хронологията на древния град и да се запознаят накратко с част от културното наследство на града, каза археологът от Регионалния исторически музей в Търговище Стефан Иванов, който отскоро е и ротарианец. Четири от табелите дават разяснения за отделните сгради, разкрити в археологическия обект: епископската резиденция, зърнохранилището, жилищните сгради и източния квартал.

Това е поредната инициатива на Ротари клуб – Търговище, която цели да улесни познавателната разходка на туристите при посещението на историческия обект. Още от 2004 г., при подновяване на разкопките на Мисионис, от клуба подпомагат финансово проучванията на музейните специалисти и аварийната консервацията на различни обекти на крепостта. Грижат се и за облагородяване на местността Парка, в която е скътан древният български град. През 2011 г. изградиха туристически заслон в подножието на старините, а четири години по-късно построиха и втори – в близост до паркинга.

Благодарение на дарителството на ротарианците, жителите и гостите на Търговище се радват и на зони за отдих, с открити огнища и кътове за пикник.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button