Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Ученици от Търговище влязоха в ролята на преводачи по време на международния фестивал „Вълшебната завеса“

Младшите посланици на Европейския парламент от Първо Средно училище  „Св.Седмочисленици“ в Търговище осигуриха устен превод от български на английски език за журито и участниците в Международния фестивал на спектаклите за деца „Вълшебната завеса“ (15-19 май). Гимназистите спомогнаха за успешната комуникация между домакини и гости, като превеждаха успоредно с речта на говорещите, съобщи старшият посланик и преподавател по български език и литература Анета Милева.

Според учителя прецизната им работа гарантира успеха на традиционния за Търговище културен форум и дава възможност на чуждестранните участници да следят изказванията и разискванията и на двата езика.

Във всеки от петте фестивални дни, учениците, разпределени по двама, придружаваха актьорите и членовете на международното жури от Гърция, Чехия, Румъния и Сърбия. Освен на представленията, младите преводачи бяха с тях и по време на обиколката им в Историческия музей и други туристически и културни забележителности на Търговище.

„Въпреки че устният превод е една от най-специфичните и трудоемки преводачески дейности, нашите ученици се справиха блестящо, като показаха задълбочени познания по чуждия език и то в различна от училищната среда“, коментира Милева.

„Благодарни сме за възможността да помогнем и едновременно с това да упражним езика. За краткото време, което прекарахме заедно, успяхме да запознаем чужденците с нашата култура и да преживеем незабравими мигове, докосвайки се до най-добрите постановки за деца“, споделиха младите преводачи.

Тази дейност не е нова за младшите посланици. Миналата година те също са влязоха в ролята на преводачи и са съдействаха на децата от Центъра за специална образователна подкрепа да могат да комуникират със своите гости от частно училище в Швейцария, припомни предавателят.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button