Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

В Антоново подготвят празника на града

В Антоново подготвят празника на града. На 17 януари, когато православната църква отбелязва деня на Св. Антоний Велики, жителите и гостите на общината ще отбележат Деня на града и Ден на религиозната толерантност, съобщиха от администрацията на кмета Хайредин Мехмедов.

Традицията на Антоновден да се празнува в Антоново води началото си от 2004 г. , когато с решение на Общинския съвет датата 17 януари е обявена за Ден на града.

Програмата по повод годишнината и празника на общината ще започне със служба в храм „Св. Троица“ в града. Домакин на празничните прояви ще бъде народно читалище „Хр. Ботев-1921“. В културната институция в 10:30 часа ще бъде открит празничният ден. Няма да бъде подмината и многогодишната традиция за отслужване на молебен за здраве и благопреуспяване на жителите на региона. Организаторите са подготвили и концертна програма за жителите и гостите на града – в празничния ден за тях ще пеят народните певици – сестрите Ива и Велислава Костадинови.

Справка на БТА показва, че малката община в област Търговище има богата история. След освобождението на България днешният град Антоново е съществувал като село Яйла кьой. С Указ март 1883 г. селото е включено всъстава на Дуванларската (Ястребинската) община, Кесаревска околия, Търновски окръг. По-късно с министерска заповед 14.08.1934 г. селото е преименувано на Поляне. А с Указ 8.12.1949 г. село Поляне се преименувано в село Антоново. По възрастното население тук помни, че през 1964 г. Антоново е признато за село от градски тип с Указ, а на 17.09.1974 г. отново с Указ село Антоново е обявено за град.

През септември ще бъде отбелязана официално и 50-тата годишнина от обявяването на населеното място за град, каза за БТА секретарят на общината Мехмед Мехмедов.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button