Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини
Популярно

В района на Търговище се намира най-голямото находище на Урумово лале

В област Търговище, край село Пайдушко, се намира най-голямото находище на Урумово лале. Едноименната защитена местност е с площ около 12 хектара, разказа за БТА специалистът биолог Донка Радичкова, технически сътрудник в Туристическия информационен център в областния град, потърсена по повод Международния ден на Земята – 22 април. Растението е жълто на цвят и цъфти в периода април-май, то е защитено от Закона за биологичното разнообразие и е включено в Червената книга на Република България.

Международният ден е възможност да се узнае за някои от растенията и животинските видове, които виреят и обитават околностите на Търговище и областта. Тази година мотото на отбелязването му е “Да инвестираме в нашата планета”. Специалистът припомни, че в местността „Парка“, който има късмет, може да срещне и единични пъстри растения от вида Урумово лале. В региона на Търговище растението е представено в трите му форми – жълта, пъстра и червена, като последните две са с единични екземпляри. По думите на Радичкова, популацията на Урумово лале се развива добре, но има случаи на посегателства „от хора, стремящи се да се доближат до нещо ценно, но те не осъзнават, че се нарушава екологичното равновесие“.

В региона на Търговище в местността „Кайрака“ е защитената местност „Игликина поляна“. Тя предоставя възможност на природолюбителите да се насладят на уникални рядко срещани растения. Обявена е за защитена заради естественото находище на горската билка Лечебна иглика.

За БТА Радичкова допълни, че в Антоновско се срещат и единични екземпляри на растението Обикновена пърчовка. Освен там, то се среща само на още две места у нас – във Врачанско и в подножието на Рила. Изчезващ вид е, в миналото е било изкоренявано, защото се е смятало, че отварата от него повишава мъжката потентност, обясни специалистът.

В региона на Търговище и областта се срещат защитени видове костенурки и таралежи, а от птиците – черен и бял щъркел.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button