Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

112 читалища в област Търговище

На територията на област Търговище културно-просветна дейност развиват 112 читалища, повечето от тях по селата

Читалищата в област Търговище са организирани общо 2523 културни и творчески прояви през миналата година. Най-голям е броят на организираните от читалищата чествания на бележити дати и годишнини – 888, следван от празненства и фестивали – 643, съобщават от Териториалното статистическо бюро – Североизток в Търговище, позовавайки се на Изследване на читалищната дейност.

Данните показват, че  действащите читалища на територията петте общини в област Търговище са 112. От тях 10 (8,9 на сто) са в градовете, а 102 (91,1 процента) -в селата. В сравнение с 2017 г. броят на читалищата е без промяна. Членовете на читалищата в областта са 7263.

Главният експерт в отдел „Статистически изследвания“ Боян Бончев посочи, че изследването на читалищната дейност се провежда веднъж на пет години в съответствие с Националната статистическа програма и е изчерпателно, като обхваща всички читалища на територията на Република България, регистрирани в съответствие със Закона за народните читалища (ЗНЧ).

Според документа през 2022 г. във функциониращите читалища на Търговищка област се предоставят различни услуги на гражданите, както и се организират събития. В 100 читалища, или 89,3 процента от всички, има действащи библиотеки. Общо 93 (83 на сто) разполагат със зала за представления. 49 читалища (43,8 процента) предлагат услуги за ползване на компютри с достъп до интернет за потребители.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button