Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниОбразованиеПрепоръчани

Ден на четенето в България

Седмокласници от Спортно училище „Никола Симов“ в Търговище се включиха в първото издание на „Ден на четенето в България“. В инициативата участва и екипът на Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ в областния град. Срещата с книгите и бъдещите спортисти е по идея на класния ръководител Денислава Йорданова, съобщи тя пред репортер на БТА.

Днес представители на библиотеката са разнообразили часа на класа на седмокласниците, за да акцентират върху важността на грамотността и ползите от четенето. Благодарение на библиотекаря младежите са имали възможност да разгледат тематични книги, специално подготвени за тях. Да разлистят стари издания на спортни вестници с любопитни новини от близкото минало. Учениците се запознаха и с книги за Никола Симов – Куруто, чието име носи училището, както и с вестник, издаден по повод 25-ата годишнина на учебното заведение, разказа Йорданова.

Първият Ден на четенето в България се организира от фондациите „Четене“ и „Детски книги“ и от сдружение „Книги и четене“ с подкрепата на „Stiftung Lesen“ – Германия. Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българската библиотечно-информационна асоциация, Асоциация „Българска книга“, „Аз чета“, „Bookmark“ и „Площад Славейков“, допълниха от регионалната библиотека.

Преподавателят по български език и литература обясни, че решава да регистрира училището и класа в националната инициатива, водена от убеждението си, че четенето е полезно. „ Целта на различния урок, в който се включиха и специалисти от културната институция, бе младите хора да преоткрият ползите от досега с книгата. Целта е да развием критично мислене, да научим нови думи, да си повишим грамотността“, допълни Йорданова.

Четенето е в основата на функционалната грамотност, убедена е Йорданова и затова търси различни форми за популяризирането му сред учениците. Те са споделили впечатления от срещата, от свои посещения в библиотеката и са обещали да посетят институцията през пролетта на следващата година.

Мото на кампания, която цели да изведе четенето на ново ниво,  е „Четенето дава възможности!”

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button