Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Зелената котка

На търговищка сцена пиесата „Зелената котка“ от румънската авторка Елизе Вилк ще има първа премиера в България

Пиесата „Зелената котка“ от румънската авторка Елизе Вилк ще има  първа премиера в България. Режисьорът Любомир Колаксъзов репетира известното заглавие с трупата на Драматичния театър в Търговище, съобщиха от ръководството на културната институция.

В Нощта на театрите, 18 ноември, от 19:00 часа, на камерната сцена на Държавния драматичен театър ще бъде премиерата на поставяната в цяла Европа пиеса за проблемите на подрастващите.  Текстът излиза през 2012 г. и бързо става емблематичен за цяла вълна от ангажирана с темите и вълненията на младите хора в Румъния съвременна драматургия. Автор е Елизе Вилк, чийто пиеси от години са прескочили границите на родната й страна и се поставят редовно в Москва, Будапеща, Атина, Берлин и пр.

Спектакълът на Любомир Колаксъзов се фокусира върху шест невинни и същевременно жестоки младежи, които не просто разбират, че мечтите им са илюзия, но които вече нямат илюзии.

В ролите влизат актьорите от трупата на театъра Лора Недялкова, Мартин Петков, Радослав Радев, дебютантите Калина Малинова и Георги Начов и гост – актрисата Елена Дечева, която е и автор на песните.

Музиката е дело на композитора Христо Намлиев, а хореографията на Деница Николова.

Пиесата на Елизе Вилк в превод на Лора Ненковска е едновременно за света на младите, на които им се налага да пораснат бързо, и за света на възрастните, на които им е трудно да се справят с отговорността да си родител.

Преди премиерното представление, във фоайето на театъра е предвидено също откриване на постоянна изложба с театрални плакати, дело на доцент Стоян Дечев от Художествената академия.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button