Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Интерактивно информационно устройство в Художествената галерията

Посетителите на Художествена галерия „Никола Маринов“ в Търговище вече могат да се възползват от интерактивен информационен екран. Новата придобивка стана възможна благодарение на реализиран проект пред Национален фонд „Култура“ по „Програмата за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институции – 22“. Първите класове ученици вече го разгледаха и одобриха, разказа пред репортер на БТА директорът на културната институция Пламен Проданов.

Устройството, представляващо компютър със сензорен дисплей, дава достъп до обширна база от информация, включваща история на галерията, дневник на текущи и минали събития (до 2019 включително.) с информация и снимки, както и експозициите й. Повече от 220 автори са представени с техните биографични данни и творчески постижения, както и с най-малко пет свои творби от фонда на галерията.

Търсенето на авторите е улеснено и се случва по име и фамилия, а за максимално удобство, биографичните данни могат да бъдат изслушани, докато човек се наслаждава на снимките на произведенията. Устройството предлага и секция с мисли, и афоризми на български и световноизвестни художници.
За да бъде киоскът максимално полезен на публиката на галерията, програмният продукт е двуезичен и информацията е представена на български и английски език. Шрифтът е подходящ за хора, страдащи от дислексия, а ориентираният към потребителя интерфейс е лесен за използване, дори и за хора без компютърна грамотност, обясняват от културната институция.
Както БТА съобщи, според Проданов проектът е насочен към младите хора от региони – ученици и студенти. Екипът на културната институция презентира функционалността на устройството пред представители на училищата в града, пред студенти от Шуменския университет “Еп. Константин Преславски” и медии.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button