Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Историята на Ескиджумайския панаир разказва изложба на Държавния архив в Търговище

Екипът на Държавния архив в Търговище представи една малка част от съхранените документи за историята на Ескиджумайския (Търговищкия) панаир. Изложбата е поредната, с която институцията отбелязва 60 години от създаването си, каза директорът Диана Петрова.

И тази година едно събитие с вековна традиция бе част от живота на жителите на Търговище – прочутият пролетен панаир. През изминалата седмица както БТА съобщи, жителите и гостите на града се потопиха в панаирната емоция при провеждането на 244-ото издание. Панаирът е събитие, прославяло града в миналото, а в настоящето – все още разпознаваемо и желано място за среща на търговци и производители, с атракции за радост на малки и големи, казват специалистите от Държавен архив.

Дигиталната изложба разказва, че Ескиджумайският панаир възниква в края на 18-и век, може би през последната четвърт. За кратко време той се превръща в център на търговията на север от Балкана, а в периода от 40-те години на 19-и век до Освобождението – и с международно участие.

Панаирът станал притегателен център за търговци, занаятчии и керванджии от Османската империя, от Изтока и от европейския Запад.

Екипът показва документи и скици, от които е видно, че повратен момент в разрастването на панаира е неговото преместване извън града – на специално определено за това място. Преустройството е по предложение на русенския валия Мидхат паша, който определил панаирното градче да се обособи на 2 км извън града.

Различни слайдове проследяват развитието на панаира и изложението и в наши дни.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button