Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Международният фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ започна в Търговище

Международният фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ започна в Търговище. Площадът пред Драматичния театър днес бе огласен детска глъч и музика, феерия от цветове и костюми.

Фестивалът ще продължи до края на седмицата.  В рамките на 22-рото издание на форума ще бъдат показани най-добрите образци на театралното изкуство, селектирани от театроведа Михаил Тазев.

В конкурсната програма са включени седем български представления и две международни – от Великобритания и Сърбия.

„Тази година „Вълшебната завеса“ не съвпада с Традиционния панаир в Търговище, за да могат децата да се насладят и на люлките в панаирните дни, и на спектаклите в театъра“ , каза при откриването кметът на Търговище Дарин Димитров.

Фестивалът започна с представлението „Завръщането на цветята“ на мим формация „Жар театър“. Представен бе площаден театър по древна австралийска приказка, който впечатли малчуганите. След обяд организаторите са подготвили уъркшоп за начинаещи на тема „Вкуси карнавала“ отново от мим формация „Жар театър“.

Спектаклите ще оценява международно жури с председател д-р Аглика Стефанова-Олтеан. Ще бъдат присъдени осем награди за най-добри постижения в областта на режисурата, сценографията, музиката и актьорското майсторство.

„Фестивалът дава възможност, не само на най-малките, не само на по-възрастните зрители, но и на нас – театралните професионалисти, за нещо много важно. Той дава възможности да видиш нещо различно, различни стилове, различни театрални естетики, различни култури, дори през чуждестранните трупи и гости. А който има възможности, който е запознат и информират, има по-добра преценка и по-добре може да намери своя път в света“, коментира заместник-директорът на драматичния театър Денислав Янев.

“Съпътстващата програма на фестивала включва театрални ателиета, уършопи „Вкуси карнавала“ и „Мястото, на което принадлежа“ и конкурс за съвременна драматургия за млади зрители „Зелената котка“.  Конкурсът е част от съпътстваща програма за детско-юношеска драматургия. Кандидатстваха 30 текста, подбрани са три, които ще бъдат представени на търговищката публика. И ще видим кой ще бъде отличен с първа награда“, каза за БТА директорът на Драматичния театър Владимир Петков.

Част от фестивалните спектакли правят изнесени представления в съседни общини, което разширява територията на събитието.  Фестивалът „Вълшебната завеса“ се провежда с подкрепата на Министерство на културата, Община Търговище и частни спонсори. Партньор е Община Опака.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button