Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Издигнаха символи на българщината

Родолюбци издигнаха символи на българщината на възвишението Фисека край търговищкото село Буховци. Идеята им се развива през последните две годините, а в навечерието на Трети март родният трибагреник беше спуснат да се вее от височината, за да се вижда отдалече, каза за БТА кметът на населеното място Мариян Цанков.

Преди две години ентусиасти монтират на височината над едноименния язовир православен кръст. Начинанието тогава финансира Димо Станимиров – собственик на местна фирма. Той е подкрепен от кмета и от няколко младежи от селото. Те пренасят на върха нужните материали и монтират кръста. Кръстът е осветен. По-късно до християнския символ е поставен и декоративен параклис, осигурен от дарител от село Осен, разказа кметът.

Мястото е подбрано не случайно – от височината се разкрива гледка към водоема, към магистралата и към Търговище. Осветеният кръст се вижда при ясно време и от търговищкия квартал „Въбел“.

В навечерието на националния празник същите млади хора, водени от патриотични чувства, събират средства по между си и купуват плат за ушиване на трикольора. Шивачка от Шумен – Юлия Янкова, с корени от селото, ги подкрепя и ушива знамето. Така ден преди 3 март осемметровото знаме е спуснато от скалата.

Вчера мястото е събрало признателни потомци, за почит към делото на освободителите, каза още кметът Цанков.

Той допълни, че сега е подета кампания за поставяне на плоча с имената на хората, които са реализирали родолюбивата инициатива. Искаме наследниците ни и посетителите да знаят и да помнят, каза той.

Мястото, известно на местните хора, постепенно се превръща в туристическа атракция. До него води калдъръмен коларски път. На около 150-200 метра по-надолу има обособено пространство за паркиране на автомобили. Трасето е разчистено, за да има проходимост, от същите млади хора.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Виж също и:
Close
Back to top button