Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

“Карталлъ и Карталиите”

Общата съдба на жителите на няколко търговищки села разглежда в книгата “Карталлъ и Карталиите” Алджан Джафер. Новото издание, което събира в страниците си истини и легенди, свързани с региона, ще бъде представено в Търговище в петък, съобщиха домакините от Образцово народно читалище (ОНЧ) “Напредък” в Търговище.

Книгата на Алджан Джафер, който е уредник в Историческия музей в Омуртаг, ще бъде представена от музейния специалист Йорданка Петкова.

“Интересът към историята на селата от Сърта беше продиктуван от убедеността на местните хора, че всички те имат обща историческа съдба и че всички те са кърталии и произхождат от едно село, покосено от страшна болест – чумата. За да спасят останалите живи, те се разпръскват. Така дават началото на няколко села – днешните Божурка, Пайдушко, Братово и Цветница”, казва авторът.

По думите му съдържанието на книгата е разделено на три части: исторически документи за селата от Сърта, сакралният свят на неговите жители и историята на село Божурка.

По време на представянето в кафе-театъра на културната институция авторът на книгата ще отговори на въпросите и ще разкаже за пътят на списването на изданието – от издирването и проучването на документи, през срещи и разговори с местни жители.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button