Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини

Международния ден без тютюнопушене

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Търговище ще има инициативи за Международния ден без тютюнопушене. По традиция той се отбелязва всеки трети четвъртък на ноември, който през тази година е на 16 ноември, а мотото е: „Да спечелим заедно! Един месец без никотин!“, съобщиха здравните инспектори.

В област Търговище здравните власти ще организират няколко прояви за популяризиране на Международния ден без тютюнопушене. Ще бъде проведено измерване на въглероден оксид в издишания въздух на активни и пасивни пушачи чрез апарата „Smoker lyzer“ в училища от областта. Отново сред ученици ще бъде направено функционално измерване на дишането чрез апарата „Спирометър“.

Експерти на РЗИ ще проведат обучения сред ученици от първи до единайсети клас от община Търговище. По време на обученията ще бъде направена демонстрация на пушещата кукла „Сю“, чрез която нагледно се проследява пътя на цигарения дим в организма и ще се покаже колко катран се отделя в белите дробове на човек след изпушване на една цигара. По време на кампанията ще бъдат раздавани информационни материали и постери.

Отделно от това всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане в кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в РЗИ-Търговище, посочват от ръководството на здравната инспекция.

През май отново пушещата кукла показа нагледно вредата от цигарите. Демонстрацията бе по повод Световния ден без тютюнопушене – 31 май.

Историята за отбелязване на Международния ден без тютюнопушене започва от 1971 г. в град Рандолф (САЩ), където американецът Мълейни убедил своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, с които основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Понастоящем този ден се отбелязва в много държави по света, припомнят от РЗИ, цитирайки справка.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button