Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Мини филм 2023

В Попово подготвят националния фестивал на алтернативното кино „Мини филм 2023“

В Попово подготвят националния фестивал на алтернативното кино „Мини филм 2023“. За четиринадесетото издание на форума заявки са подали клубове и индивидуални участници от цялата страна, каза пред репортер на БТА Росица Христова, секретар на Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий-1882“ в града.

Целта на фестивала, който по статут се провежда на всеки две години, е да събере и представи най-интересната и значима продукция, създадена от непрофесионални киноклубове и кинолюбители по определена тематика. Фестивалът стимулира нестандартния подход при изграждането на филми, свързани с глобализиращото се съвремие, посочи Христова.

Фестивалът ще се проведе от 24 до 26 ноември  в Попово. Откриването ще е в НЧ „Св .св. Кирил и Методий -1882“. Форумът се организира от културната институция със съдействието и финансовата подкрепа на Министерството на културата. Тази година темата на фестивала, който има конкурсен характер, е „Светът около нас”.

Според статута право на участие имат всички киноклубове и индивидуални непрофесионални автори на филми в България. Изискването на организаторите е всички филми да бъдат предоставени на електронен носител. Към него трябва да бъде приложен списък със заглавията, тяхната последователност и времетраенето. Общата продължителност на филмовата програма е ограничена до 20 минути. При представяне на отделни филми тяхната продължителност е до 7 минути.

Не се допускат филми, представени на предишни фестивали в град Попово. Филмите със съответните надписи и стартови знаци се предават на техническия екип най-късно час преди откриването на фестивала и се получават след прожекцията, конкретизират организаторите.

Заявки за участие във фестивала се приемат най-късно до 20 ноември. Оценката и класирането на филмите ще става от жури по няколко показателя – сценарийна разработка, режисура, операторско майсторство, монтаж и звуково оформление. Осигурен е награден фонд.

Като съпътстваща програма на 25 ноември ще бъде организирана кръгла маса на тема „100 години кинолюбителско движение в България“, допълни читалищният секретар.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button