Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Могилец е сред малкото села в Омуртагско, които запазват населението си през последните години

Могилец е сред малкото села в община Омуртаг, които запазват населението си през последните години. Това каза пред репортер на БТА кметът на населеното място Хюсеин Хасан по повод насрочения за 1 май традиционен събор в селото.

Причините за това Могилец да прави изключение от всеобщата картина в страната за обезлюдяване на селата, са няколко. На първо място – много доброто му местоположение и природните дадености. На следващо – водени от “местен патриотизъм“, жителите на селото инвестират в бащините си имоти. И тук мнозина работят в чужбина, но не забравят родното място и влагат спечелените пари в осъвременяване на къщите си. Други купуват жилища в градовете, но поддържат и тези на село, разказа Хюсеин Хасан, който управлява населеното място вече трети мандат. Друга причина селото да остава „живо“ е, че семейства, изселили се през годините от Могилец, предимно в съседна Турция, се завръщат и купуват позападнали къщи, реновират ги и остават да живеят там.

Днес жителите на Могилец са около 635 човека. Децата се обучават в училището в село Врани кон, възрастните в трудоспособна възраст работят в строителството или в стъкларските заводи край Търговище. Други следват препитанието на предците си и са ангажирани в земеделието и животновъдството.

„Най-големият ни проблем е безводието. Почти девет месеца от годината сме на режимно водоподаване. За съжаление, този дългогодишен проблем не намира държавническо решение“, каза кметът. Той обясни, че селото се захранва от местен водоизточник, изворът на който е отдалечен на около2,5 километра. Поради липсата на валежи през последните години водата в него е на изчерпване. Недоволството на местните се засилва и от факта, че недалеч имат кладенец с дебит около 18 литра в секунда, който може да бъде прихванат и въпросът с питейната вода на жителите на селото да бъде трайно решен.

„За нас с пълна сила важи поговорката „Вода гази, жаден ходи“, казва кметът Хасан, добавяйки, че от трите страни на селото върви река.

Гордост за местните хора е, че със съдействието на общинското ръководство в Омуртаг и на спонсори, години наред успяват да провеждат Традиционния пролетен събор. Той винаги се организира на 1 май и е своеобразна земляческа среща. И тази година 28-ото му издание ще събере местните хора и свързани с населеното място от различни части на Европа и от Турция. Тук среща си дават наследници на участвалите в няколкото изселнически вълни родове. По думите на кмета първото по-масово изселване към Турция е от 1938 г., а последното – по време на т.нар. Голяма екскурзия. Тези хора, обаче, пазят спомена за родния край жив и го предават на деца и внуци. Друга причина съборът да се организира винаги на 1 май е, за да се почете трудолюбието на местното население, посочи кметът на Могилец.

За събора на 1 май е подготвена богата музикална програма. Ще участват певецът Сунай Чалъков и фолк изпълнителката Преслава, самодейни състави от региона. Концерт ще изнесат и близнаците Хасан и Ибрахим. Няма да бъде подмината и традицията да се организират конни надбягвания и народни борби.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button