Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

На Керчан баир край Априлово приключи 38-ият Национален поход „По пътя на четата на Таньо войвода“

На Керчан баир край Априлово приключи 38-ият Национален поход „По пътя на четата на Таньо войвода“.  За поредна година Попово посрещна участниците в родолюбивото дело, организирано от Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” с председател д-р Анатолий Кънев, съобщиха от общинския пресцентър.

Събитията в община Попово започнаха още вчера с лекция в Историческия музей на тема „Пътищата към Освобождението“ и с представяне на книга, носеща същото заглавие. Лекцията изнесе проф. д-р Петко Петков от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с което бе поставено началото на тържествата в града.

Посрещането на походната колона беше на площад „Александър Стамболийски“, а четниците поздрави кметът на общината Людмил Веселинов. В знак на признателност и преклонение пред подвига на Таньо Стоянов са поднесени венци пред паметника му в центъра на града, информират от пресцентъра.

По традиция за шестнадесети път се проведе Преглед на строевата и маршова песен, в който всички участници от похода, както и ученици от училищата в община Попово и участници от общините Разград, Силистра и Тутракан показаха с марш и песен, че са горди наследници на героите, загинали за идеала за свободата. В културната програма на събитието имаше концерт на Теодосий Спасов и Фолк Квинтет. Гордост за поповчани е било участието в него на талантливата млада изпълнителка, родом от града, Милена Таушанова.

Тържествените чествания продължиха с военноисторическата възстановка „Загиналите за Свободата на България поборници от Революционната чета на Таньо войвода“, пресъздадена от Регионален клон „Таньо войвода“ – Попово към Национално дружество „Традиция“, Патриотичен клуб „Възраждане“ – Търговище, РК „Хаджи Димитър“ – Сливен и РК „Традиция“ – Велики Преслав, Шумен и  Русе, посочват домакините от администрацията.

Походът приключи днес на Керчан баир – лобното място на Таньо войвода и неговата чета. С минута мълчание, чувство на признателност към хилядите българи, пролели кръвта си за Отечеството, присъстващите почетоха паметта им.

Преди дни д-р Анатолий Кънев, председател на Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“, водач и вдъхновител на похода „По пътя на четата на Таньо войвода”, разказа за БТА, че основното, което обединява походниците е мотото на проявата „Важно е не откъде, а накъде сме тръгнали”. Обичайте България, заслужава си, апелира той.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button