Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Находки от най-ранно датираната гробница от втората половина на V век пр. Христа край село Руец показва музеят в Търговище

Находки от най-ранно датираната гробница от втората половина на V век пр. Христа край село Руец показва музеят в Търговище. Експозицията е озаглавена „Тракийският воин от Руец“.

Специалистите от културната институция обясняват, че през януари 1925 г. в местността „Каваците“, югоизточно от  съвременното търговищко село Руец, иманяри разкопават могилата Мал-юк (товар имане) и откриват гробница.

Според описанието повод за иманярските набези била легенда за заровени три купа злато. Могилата се намира на височина близо до Чобан дере, за което имало предание, че ценностите от намирал се там стар манастир били пренесени в тази могила. Могилата Мал-юк е била част от некропол от пет могили.

В нея са открити общо 30 предмета, част от които са представени в изложбата сега. Те са собственост на Националният археологически институт с музей при БАН – София и за първи път в България се представят цялостно.

Показани са бронзов шлем халкидски тип, изработен от бронз и сребро, бронзова броня с митра от бронз, желязо и сребро. Шлемът е лят и дооформен чрез коване, с релефна украса. Бронята се състои от две половини – гръдна и гръбна, изработени чрез изковаване на цял лист с помощта на специална подложка. Митрата е съставена от две бронзови пластини, свързани с шарнир. Горната е трапецовидна, а долната – полукръгла. Двете съставни части на митрата са били изковани с помощта на обща подложка (матрица).

Сред показаното нападателно оръжие е железен меч тип „акинак“. Представлява двуостър меч с острие, разширяващо се при дръжката, наричана още ефес. Металът е силно корозирал и няма запазени оригинални повърхности. Липсват и части на острието с върха.

Посетителите могат да видят и банкетни съдове – амфора изработена от бронз със сребърни инкрустации, цедка изработена от бронз и  керамични съдове – фрагмент от червенофигурна хидрия. Амфората е открита с цедка, която приляга добре на устието на съда.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button