Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Националната фолклорна среща “Автентичност и съвремие” в Попово посреща над три хиляди участници

Национална фолклорна среща “Автентичност и съвремие” в Попово посреща над три хиляди участници. На четирите сцени в Бялото градче в дните от 7 до 9 юли ще се изявят 407 творчески колектива от цялата страна, съобщи за БТА директорът на „Автентичност и съвремие“ Петър Кирилов.

Отново заедно ще съхраним традицията, категорични са организаторите от Община Попово и сдружение за фолклор „Цветница“. Целта на събитието, което се разгръща в летните месеци в града, е съхраняване, представяне и популяризиране на българското народно песенно, танцово, обредно, инструментално и словесно творчество.

По думите на Кирилов тази година е изключително силно присъствието на детски колективи и музикални школи от страната. Знак за оценка на форума е и фактът, че има участници още от първото издание, които и тази година ще бъдат отново в Бялото градче, за да го превърнат заедно с останалите изпълнители във фолклорна столица на страната за три дни.

Фолклорната среща ще бъде открита в петък. Събитието съчетава в себе си конкурсна фолклорна програма, Алея на занаятите, ревю на автентични народни носии, концерти, срещи, представяне на книги, атракции, дегустационни кътове и много други.

През първия ден ще бъде представянето на книгата на Тодор Кожухаров, а по-късно вечерта за жителите и гостите на Попово ще бъде изнесен юбилеен концерт „Животът ми е песен“ по повод 25-ата годишнина на вокална група „Антола“.

В събота повече от 35 занаятчии ще покажат учения и майсторски способности на Алеята на занаятите. Точно по обяд ще бъде открит първият кулинарен фест „Бабините вкуснотии“. В него кулинарни специалитети ще изложат повече от 15 институции, поясни Кирилов.

В ревюта на автентични носии ще се представят повече от 100 автентични носии, характерни за различните фолклорни области и ще се конкурират за пълнота на костюма.

Акцент в събитието са нестинарските игри, които ще бъдат представени в събота на поляната зад административната сграда на Общината Попово веднага след празничния концерт на площада.

В неделния ден на първа и трета сцена ще бъдат изпълненията на народните певци Петър Кирилов и Стойко Василев. Ще има и пресъздаване на фрагмент от автентична българска сватба.

„Независимо от метеорологичните условия Националната фолклорна среща ще се състои, защото в душите ни грее слънце има топлина към българските фолклор и традиции. Очакваме участниците с нетърпение и се вълнуваме от предстоящата среща“, каза още Петър Кирилов.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button