Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеопазванеНовиниПрепоръчани

Нов измервателен уред в района на село Голямо Градище

Закупен е и от месец функционира измервателен уред, който следи за чистота и качеството на въздуха в района на село Голямо Градище. Той е ситуиран в основно училище „Алеко Константинов“. Училището е сред инициаторите на идеята за изграждане на информационен център в селото, каза за БТА директорът Джошкун Феимов.

Както БТА съобщи, развитието на културния и балнеотуризма ще бъде основната задача, която си поставят инициаторите. По проекта ще работят съвместно училището, читалището в населеното място, експерти от Регионалния исторически музей в Търговище и Община Опака, на чиято територия се намира селото.

Чрез внедряването на апаратурата, екипът очаква да се разбере каква е основната причина въздухът в Голямо Градище да влияе благотворно на хора, страдащи от астма.

Вече месец се правят измерванията. Според директора на училището, трябва да изминат четирите годишни сезона, през които активно да се извършват замерванията, за да се направят някакви заключения. „Това ще бъде продължителен процес. По всяка вероятност ще се наложи да използваме още техника и апаратура, които да отчитат и други данни“, каза Феимов.

Информационният център ще е в Голямо Градище, за да се използват даденостите на региона. Посетителите ще могат да разгледат Крепчанския средновековен скален манастир, които е на около пет километра разстояние. Ако предположенията за специфичните качества на въздуха се докажат, ще се работи по идеята за развитие на балнеотуризъм.

Училището в Голямо Градище е със статут на защитено. То е напълно обновено, предстои подмяна на оборудването по проекта STEM. „С разработването и реализирането на различни проекти, тук се опитваме да запазим качеството на обучението. Това ни крепи, хората са го проверили и затова все още имаме ученици“, каза Феимов.

През последните 10 години училището, в което вече 15 години се работи в условията на слети паралелки, са завършили 86 ученици. От тях четирима са завършили медицина, други 18  – различните профили на медицината. „Това, което обединява всички тях, е че са завършили училището в Голямо Градище, защото средното си образование са завършили в различни учебни заведения. Те са пример за качество“, категоричен е директорът. И допълва, че 50 на сто от училите тук са завършили висше образование.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button