Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

Конкурс за детска рисунка „Св. Трифон Зарезан“

Национален конкурс-изложба за детска рисунка „Св. Трифон Зарезан“ обяви читалището в търговищкото село Стража.  Проявата е посветена на празника на лозаря и винари – Трифон Зарезан, съобщи секретарят на НЧ „Развитие – 1926“ Илиана Петрова.

Целта на проявата е да се съхрани и популяризира българския народен обичай „Трифон Зарезан”, да се стимулира развитието на детското творчество и въображение, както и да се даде възможност за изява на творческата индивидуалност на учениците, обясни представителят на културната институция.

Според регламента в конкурса могат да участват ученици от І до ХІІ клас. Те ще бъдат оценявани в три възрастови групи:  І – ІV клас,  V – VІІІ клас и ІХ – ХІІ клас . Всеки участник може да представи до три творби. Включените в конкурса творби ще бъдат експонирани в изложба.

Тематичният обхват на конкурса е обреди и ритуали за Св. Трифон Зарезан от различни краища на България,  предания и митове, свързани с плодородието, с виното, посочиха организаторите.

Жанровият обхват на конкурса е широк – могат да участват творби живопис, графика рисунка, карикатура, скулптура, приложно-декоративни творби и проекти. Крайният срок за получаване на творбите е 5 февруари.

Петрова обясни, че произведенията няма да се връщат. Организаторите си запазват правата да фотографират, филмират, записват и разпространяват получените творби на участниците, без да заплащат права и обезщетения за това. Изпратените творби остават собственост на НЧ “Развитие-1924“ и ще се използват за популяризиране дейността на читалището  и презентирането на конкурса, за рекламни и благотворителни цели.

Жури от трима членове ще оценява творбите. Ще бъдат присъдени диплом и предметни награди за класираните на първите три места в различните възрастови групи. Всички  автори на произведенията  ще получат грамоти за участие.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button