Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Община Търговище иска да управлява Мисионис

Започна подготовка за предоставяне управлението на късноантичния и средновековен град Мисионис на Община Търговище.
За това съобщиха от пресцентъра на общината.
На предстоящото заседание на Общинския съвет ще бъде разгледана докладна на кмета доктор Дарин Димитров, в която се иска разрешение за сключването на договор с Министерството на културата. Изготвена е на база постъпило писмо от министъра на културата Кръстю Кръстев. В него е посочено, че на общината може да бъде предоставено безвъзмездно управление на Мисионис за срок от 10 години, съгласно Закона за културното наследство, но ще е необходимо и решение на Министерския съвет.
Научни, културни, образователни, туристически и други дейности, свързани с опазването на културните ценности, ще се извършват от Регионалния исторически музей. Това ще се случва на база договор между местната администрация и музея.
Още през 2017 година, Община Търговище официално е заявила желание да получи правото да стопанисва обекта. Целта е по този начин да се разширят възможностите за кандидатстване по програми за развитие потенциала на древния град и подобряването на инфраструктурата и достъпа до него.
Общината ежегодно осигурява и средства от бюджета си за продължаване на разкопките и проучванията на Мисионис. За целта са отделени 50 000 лева през сегашната 2023 година.
Докладната на кмета е публикувана в уебсайта на Община Търговище.

Източник: www.banker.bg

Подобни публикации

Back to top button