Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Осмокласник от Търговище е сред финалистите в международен литературен конкурс с разказ за еврейската общност в града

Денислав Денев от Търговище е номиниран в Десетия международен литературен конкурс “Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

Осмокласникът, възпитаник на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“, е сред 20-те национални финалисти и е най-малкият участник, наредил се до първенците, съобщи директорът на учебното заведение Анета Куманова. Конкурсът е по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи и отдаването на почит към жертвите на Холокоста.

Благодарение на творческия потенциал и усет към словото, осмокласникът успява да впечатли авторитетното жури на конкурса. Денислав преборва конкуренцията от 120 автори от над 30 населени места и сега се състезава за наградата на публиката. Министерството на културата ще поощри твореца, събрал най-много гласове.

Разказът на Денислав Денев е озаглавен “Протегната ръка, един албум и топло слънце“. „Майка ми има една от най-интересните професии. Тя работи в музей. Често я търсят различни хора, за да разкажат спомените си от детството, за да помогнат в сглобяването на пъзела, наречен история на града и на страната. Повечето от тях даряват снимки, вещи, документи за музея, които допълнително попълват липсващите части от този пъзел. Понякога тя споделя вкъщи за тези интересни срещи и разговори, вълнува се и пренася интереса и вълнението си и върху мен. Един ден с нея се свърза наследник на фамилията Калдерон, живеещ в Израел, който разказа за живота на своите предшественици в онези мрачни години на Втората световна война и за топлината и протегната ръка, които те получават в нашия град“, така започва разкази си младежът.

Ученикът разказва за съдбата на няколко еврейски семейства, които идват в Търговище. Дотогава тук живеят петнайсетина евреи, но за кратко време през 1943-1944 г. градът се изпълва с около 1150 евреи от цялата страна. Това ново присъствие се усеща осезаемо в този малък провинциален град, ненадхвърлящ десет хиляди души.

Финалът на Денислав Денев също е определен като силен с оценката на ученика: „През 1943 г. българският народ показва на света, че има морал, че е възпитан в чисто човешките правила и закони, където водеща роля има той –Човекът! Винаги има изключения… И в най- малкото населено място има. Но оценката на тези, които са поели подадената им ръка и са се почувствали у дома на чуждото място, е най- важна. А тя е, че човекът е истински човек, когато се чувства свободен! И в Търговище, под неговото топло слънце, свободата и волността са били усетени!“

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button