Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Пчелите ни свързват

Пчелари от страната се събраха в Търговище за участие в семинара „Пчелите ни свързват“

Пчелари от България се събраха в Търговище за участие в семинара „Пчелите ни свързват“. Домакин на форума, в който се включват близо 40 производители на пчелни продукти, е комплекс „Белият кон“. Организатор на семинара-обучение е Българска академия по пчеларство, каза за БТА Димо Димов, съучредител и съосновател на неправителствената структура.

Семинарът е двудневен. Той е трети присъствен в рамките на годината, обясниха организаторите. Традиционно се застъпват два панела с различна тематична насоченост.

Първият днес разглежда здравеопазването и храненето на пчелите. Гост-лектори са проф. Левент Айдън от университета в Бурса, Турция и проф. Владимир Младжан от Сърбия. Ще бъдат обсъждани и „Политики за трансгранични връзки в пчеларството“ с лектор Таня Гюрушева.

Утрешният ден е посветен на икономиката на пчеларството – проблеми на реализацията на пчелните продукти и ролята на организирането и кооперирането на пчеларите.

Димов коментира още, че има интерес към поставените теми. Във форуми от този род обикновено участват професионални пчелари, заинтересовани  да отглеждат здрави и производителни пчелни семейства. Целта им е да постигат по-малка смъртност през зимата и пролетта, за да произвеждат повече мед и пчелни продукти, обясниха организаторите.

За съжаление, има тенденция на спад в бранша. „Наблюдаваме отлив на хората, които се занимават, но не и на тези, които имат професионална насоченост“, каза Димов.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button