Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Празник на градината в село Лиляк

Празник на градината и пазар на продукция на проивзодители ще има в търговищкото село Лиляк. Той ще се проведе на 1 август, когато се отбелязва Денят на градинаря, каза пред БТА секретарят на народно читалище „Михаил Донев-1903“ в селото Ирина Василева.

Всяка година в селото екипът на читалището отбелязва празника, защото това е денят на всички, които обичат растенията и плодовете и се грижат за тях. Денят трябва да се почита, тъй като, който се занимава с градинарство, знае, че за добрия резултат е нужен не само труд, но и много обич и желание, посочи Василева.

Празникът ще започне в центъра на селото още от сутринта. Ще бъде организирана изложба на зеленчуци и плодове със състезателен характер под мотото „Моята градина – дар за дома ми“. Ще бъде обявен конкурс за най-добре отгледан зеленчук или плод. Според предварителната програма, на всеки зеленчук или плод, ще се постави номере и присъстващите ще могат да оценят най-добрия продукт. За производителите, събрали най-много одобрения, ще има три предметни награди.

Макар че бурята с градушка, която се разрази над Търговище и общината в сряда вечерта, унищожи и отнесе плодове и зеленчуци, нека да представим каквото можем, произведено с много обич в личната градина, призовават организаторите на празника. Те допълват, че в надпреварата могат да се включат и хора от други населени места. Празникът може да се използва като възможност и за продажба на произведеното от стопаните.

Организаторите ще поставят кутия за дарения, в която производителите, които успеят да продадат от продукцията си, могат да оставят дар за читалището. Събраната сума ще се ползва за организация на следващо мероприятие.

Празникът на градината в Лиляк ще завърши с народни хора и ръченици, както и с почерпка с плодове, допълни още Ирина Василева.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button