Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Първи народен събор “Малка Богородица”

Първи народен събор “Малка Богородица” подготвят в поповското село Долец. Записването за участие в събитието, чиято цел е съхраняване на традициите, вече започна, съобщиха от Народно читалище „Арсо Овчаров -1904“ в населеното място. Съборът, който е насрочен за 9 септември, се организира със съдействието на Община Попово и Сдружение за фолклор „Цветница“.

Проявата има конкурсен характер и е предназначен за изпълнители на народни песни. Целта е съхраняване и представяне на българското песенно народно творчество, уточни за БТА народният певец Петър Кирилов.

Идеята на организаторите от културната институция е да се възвърне културният живот в малките населени места на община Попово. „Стремежът ни е да не загасват бащини огнища. Село Долец има девиз и ако стъпим на него, на флоралната база, която имаме;  свързвайки ги с ценностите, които дава семейството – се получава приемственост за предаване на традициите. Точно тях искаме да поддържаме и да имат живот напред“, каза още Петър Кирилов, който е и председател на читалището в село.

Следвайки убеждението си, че и в малките населени места хората, без значение от възрастта си, жадуват за културен живот, ръководството на институцията започва да „пробужда“ дейността на читалището, поугаснала през последните десетилетия. От април е сформирана камерна формация „Мъниста“, чрез която четири жени, представят разнообразието и красотата на песни от Северняшкия край.

Жури ще оценява изпълненията на участниците. В състава му са акад. д-р Иван Симеонов – етнолог, специалист по етнография и материална култура, гл. ас. д-р Ана Борисова – вокален педагог, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Петър Кирилов – педагог, северняшки народен певец, председател на Сдружение „Цветница“.

Домакините осигуряват открита сцена за провеждане на събора и обяд за участниците – „Долешка градинарска вкусотия“. Заявки за участие се подават до 29 август.

В деня на събора, между двете награждавания, концерт ще изнесат Ана Борисова и Петър Кирилов.

От читалището организатор обясниха и защо е избрана датата 9 септември. Преди години на Малка Богородица се е правил традиционен събор в Долец. Сега форумът ще бъде възроден ден след като православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица.

Организаторите очакват всички любители на песенно творчество, които изпълняват песни от различни фолклорни области. Предвидени са изненади за участниците, а идеята е всички отново да си подарим фолклорно веселие, допълни още Кирилов.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button