Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини
Популярно

Празник на хляба в търговищкото село Острец показа характерни за региона тестени изделия

Над 43-ма участници се включиха в проведения днес в търговищкото село Острец Празник на хляба. Инициативата с конкурсен характер протече под мотото „Никой не е по-голям от хляба“ и привлече десетки кулинари и самодейци в салона на народно читалище „Самообразование – 1911“ – организатор на проявата.

Празникът на хляба се организира за първи път, обясни за БТА секретарят на културната институция Радка Стаматова. Насъщният е почетен, защото е в основата на бита на българина. Той е свят и присъства на трапезата по всеки повод. „Неслучайно старите хора казват – хляб и сол като има, значи има всичко“, коментираха местните.

Конкурсът, както БТА съобщи, се организира в три категори и в тях се включиха участници от населеното място, от близките села и от почти цялата община Търговище. Представени са характерни за региона тестени изделия, както и типични на различните етнографски групи – баници, тутманици, обредни пити и погачи.

„Много са се постарали участниците, вложили са труд и творчество. Много ни затрудняват, ще има голяма конкуренция“, каза пред репортер на БТА членът на журито Ивелина Илиева. Освен нея съставът на журито, което оценява представените производи, попълват специалистите Мариян Чурчев и Светлана Иванова. Те допълниха, че някои от участниците се представят с няколко изделия.

Организаторите са осигурили награди за отличените на призовите места, а за всички участници – грамоти.

Фолклорната част обогатиха танцьорите от клуб „Омая“ в Търговище, певчески изпълнения представиха „Въбелчанки“-те от едноименния квартал на областния град, включиха се и самодейци от съседните села.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button