Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Женски хор „Златна лира“ от Търговище получи „Кристално огърлие“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци

Женски хор „Златна лира“ от Търговище получи „Кристално огърлие“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Най-високото отличие за състава дойде в края на проведените в областния град Празници на женските и девическите хорове „Проф. Лилия Гюлева“, съобщи диригентът на хора и артистичен секретар на форума Илиана Иванова.

Хоровите празници се проведоха в Търговище от 2 до 4 юни.  Персонално отличие „Сребърна лира“ има и хористката Тоня Любенова, дългогодишен хорист и водещ на Празниците на женските и девическите хорове. Целта на празниците е да стимулират развитието на женското и девическото хорово пеене и да съдействат за по-доброто взаимно опознаване на хората, живеещи в Европа. В музикалния форум тази година се включиха хористи от България, Румъния и Турция.

Домакините допълват, че хор “Симбол – Жан Лупу” към Румънската патриаршия спечели наградата на Фондация “Йордан Камджалов” за най-добре представил се хор на XII Празници на женските и девически хорове “Проф. Лилия Гюлева”. Изключително атрактивните деца от хора при Националния учебен комплекс по култура (НУКК) –  Италиански лицей – София,  заслужиха наградата за любимци на публиката. Наградата за най-добър диригент отиде при Маргарита Русева, диригент на Хор на учителките от Добрич. Хористката Хана Питърсън пък стана една от двете дами, заслужили отличието “Мис Фестивал”, другата е от Румъния.  Детски хор “Орфей” от Хасково заслужи наградата за най-добро художествено изпълнение на българска песен, за песента “Ягодки червени”.

Проектът „Празници на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“2023“  е по Договор за Национален фонд „Култура“. Посветен е на 50-ата годишнина от създаването на Представителен женски хор „Златна лира“ при Община Търговище и на 90-ата годишнина от рождението на проф. Лилия Гюлева.

Женски хор „Златна лира“  е основан през 1973 г. от диригента Борислав Хаджийски. В  творческата биография на хора са вписани  изключително  много  успешни  участия в престижни  национални и международни фестивали и конкурси в България  и по света.

От 1998 г. диригент и главен художествен ръководител на женски хор „Златна лира“  е Илиана  Иванова. Започва да пее в състава , когато е на 15 г., по-късно става заместник диригент на хора.

По повод 24 май тази година за цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата наградата бе за Женски хор “Златна лира” към Община Търговище, с диригент Илиана Иванова. Наградата е по повод 50-годишнината от основаването на хора.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button