Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниТОП новини

60 г. Държавен архив – Търговище

Екипът на Държавния архив в Търговище празнува днес професионалния си празник. През тази година културната институция отбелязва и своя 60-годишен юбилей, каза пред репортер на БТА директорът Диана Петрова.

10 октомври бе повод и за Ден на отворените врати в институцията. В сградата на архива е експонирана изложбата “Архивно богатство”. В нея са представени различни документи, които характеризират дейността през годините. Част от експонатите са включени и в подготвената дигитална изложба за Търговищка община, която е част от поредицата представящи общините в област Търговище, добави Петрова. Както БТА съобщи такива бяха изработени за Попово, Омуртаг, Опака и Антоново.

Сред изложените експонати са документи, разказващи за катастрофалното наводнение от 6 юли 1914 година в Търговище. Показана е тематична пощенска картичка. Може да се види и печатът на Ескиджумайския градски съвет от 1878 г. Интерес представляват и различни майчински свидетелства.

По думите на Диана Петрова очакван емоционален момент е била срещата на поколенията-архивисти. Присъствали са всички живеещи в Търговище бивши колеги, работили в институцията и благодарение на които се дължи съхранението на голяма част от богатството на архива.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button