Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеопазванеНовиниПрепоръчани

Безплатни прегледи за гръбначни изкривявания

Безплатни прегледи за гръбначни изкривявания при деца на възраст от седем до 17 години ще се проведат на 28 и 29 октомври, и на  4 и 5 ноември в сградата на Научно-техническия съюз в Търговище, съобщи кинезитерапевтът Весела Кръстева.

За шеста поредна година профилактичната кампания се организира от Кръстева с подкрепата на Медицински център „Солигена“. Три екипа от специалисти ще преглеждат едновременно с предварително записан час. Очаква се да бъдат обхванати повече от 100 деца от целия регион. Има интерес и от съседни области, допълват организаторите.

„Това е профилактична кампания, която има за цел навременна диагностика на гръбначни изкривявания при подрастващите. До сега, през годините, сме обхванали над 500 деца и установяваме, че при тях масово се наблюдават проблеми със стойката, а при две-три на сто е започнало гръбначно изкривяване. Важно е това да се установи навреме и в зависимост от проблематиката да се започне гимнастика и лечение“, обясни Весела Кръстева.

Тя обърна внимание, че децата в пубертетна възраст трябва да бъдат преглеждани всяка година и препоръча направилите скрининг в предишната кампания, да повторят прегледа сега.

„Гръбначните изкривявания са коварни заболявания. Често те остават скрити от родителите, тъй като може да няма видими симптоми. Времето за намеса и рехабилитация обаче е ограничено, защото могат да се коригират само докато организмът расте“, подчерта кинезитерапевтът и успокои, че процесите са обратими при навременна диагностика и скорошно лечение.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button