Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Читалищен библиотекар от Попово издаде книгата „Кодът на Доброто”

Читалищен библиотекар от Попово издаде книгата „Кодът на Доброто”. Романът на Маргарита Недева е първото й голямо начинание в проза. Той е на историческа тематика, но същевременно и в категория съвременен български роман, каза пред репортер на БТА Недева.

„За разлика от много други автори, които за отрицателно време създават творбите си, това повествование писах и подготвях дълго. Повече от три години посветих в проучване, в търсене на информация и в написване на първата си книга в проза – роман за отхвърленото и забулено в мистика богомилско учение“, връща се назад Маргарита Недева.

Не пропуска да допълни, че като библиотекар в Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в Попово изчита и различна литература. „Оказа се, че напоследък темата е и модерна. Трябва да призная, че започнах аналитично информационно търсене още преди „модерните” книги да се появят на книжния пазар“, казва авторката.

Повествованието, което се разгръща на общо 256 страница, Недева е разделила на три части: „Пътища”, „Бдение” и „Дневникът: откровението на една необикновена жена”. Сюжетът на действието се развива в паралелни светове, олицетворени от два типа носители на познанието, загатва авторката и оставят читателя сам да разлисти изданието и да се потопи в епохата на Средновековието у нас и в чужбина, да се запознае с главната героиня Макрена – господарка на замък, с проф. Богомилов, с Анна и с Боян – другия главен герой.

„Преплитам събития и малкото исторически факти, които се знаят, търся в съвремието зареждащи и магични места и архитектурни паметници на културата (чрез Анна и Боян), включвам непознати притчи за българското Просвещение, а в съвремието включвам още драматични сцени“, споделя Маргарита Недева. „В сюжета има и любовни нишки, много философски и психологически размисли чрез опознаване на Богомилското учение и съвременност, и мисля, че оставям читателя в размисъл.”

По думите й кодът на доброто е заключен във всеки от нас и именно това е авторовото послание. „Светът на всепобеждаващото Добро е в нас и около нас. Остава да го припознаем, да го споделим и предадем. Надявам се всеки читател да се докосне до света на Доброто.”

Коректор на книгата „Кодът на Доброто“ е Жанет Желязкова, художник на корицата е художникът Деян Йорданов, а илюстратор е Дияна Пенева – дъщеря на авторката. Тя е илюстратор и на стихосбирката й „Кралица“.

„Прочетете тази шеметна книга. Отдайте ѝ част от времето си и тя ще ви възнагради с топлотата на историческия сказ и с трепета на съвременната чувствителност“, призовава от гърба на книгата в посланието си писателката на исторически творби Неда Антонова.

Маргарита Недева, който тя развива извън работната среда читалищната библиотека в Бялото градче и като ръководител на литературен кръжок „Клуб на твореца”.

Днес в Попово пристигнаха първите десет бройки от книгата, които вече са в ръцете на читателите. Останалите се очакват другата седмица директно от издателството в Пловдив.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button